FAPAC

Escola de Montclar (Montclar, Urgell)


 

Montclar d'Urgell és de la comarca de l'Urgell. Som 120 habitants i celebrem les festes locals el dia 22 de gener ( Sant Vicenç ) i el 25 juliol ( Sant Jaume ) que és la festa major.

 

El poble de Montclar és al bell cim de la serra del seu nom, a 470 m. d'altitud, a 8 km. del cap municipal ( Agramunt ) i a 1 km. de la carretera a Artesa de Segre. Disposa de 950 hectàries en el seu terme rural, totes de secà. A poca distància del poble el canal d'Urgell travessa la serra.

L'escola es comença a construir l'any 1944 i s'inaugurà l'any 1949. L'edifici és de pedra, que va ser aprofitada d'unes cases que van ser enrunades a conseqüència dels bombardeigs de la guerra Civil del 36. És una escola petita amb una aula i un despatx. Som 6 alumnes i 1 mestre i 5 mestres més que els compartim amb els altres pobles de la nostra ZER.
L'Ajuntament es comença a construir l'any 1944 i s'inaugurà l'any 1949. L'edifici és de pedra, que va ser aprofitada d'unes cases que van ser enrunades a conseqüència dels bombardeigs de la guerra Civil del 36. Té una planta baixa i un pis. És un Ajuntament pedani, ja que som agregats d'Agramunt, però tenim 1 alcalde i 4 regidors.

L'església parroquial es dedicada a Sant Jaume. Construïda al segle XVII. És d'estil Barroca. L'edifici és de pedra, petita i té un altar major.

 

La plaça es diu Plaça de Baix. És una plaça petita, amb uns quants bancs i gronxadors. Si fa la pintada de murals per la Festa Major.

 

El castell és una mansió senyorial fortificada construïda al segle XVII damunt un edifici més antic. És de pedra ben escairada i presenta diversos elements de defensa, com el tabús, les torrelles dels angles o bè el matacà central. El portal és format per grans dovelles; en la dovella central hi ha l´escut i la data de 1635. L'any 1970 fou restaurat i el 1979 fou declarat monument històric-artístic.

 

 

A 160 m de profunditat i a poca distància de la vertical del poble, el canal d'Urgell travessa la serra per mitjà d'una impressionant foradada dita la mina de Montclar. La longitud del túnel totalment recte, és de 4.917 m., la seva amplada és de 5'15 m. i l'altura 5'47 m. La mina es va construir al maig de 1856 i es va acabar el setembre de 1860. Per facilitar la feina es van perforar 13 pous des de la superfície de la serra fins al nivell convenient. Tota l'obra es va fer a força de braços, tant excavar com treure runa.

FAPAC. Tots els drets reservats