FAPAC

Duoda, comtessa de Barcelona

Duoda va ser comtessa de Barcelona durant uns divuit anys al segle IX. Va ser una princesa d'origen no del tot conegut, encara que hom la fa pertanyent a alguna família de l'alta noblesa carolíngia. Es va casar amb Bernat, duc de Septimània, amb qui va tindre dos fills, Guillem i Bernat i una filla, . Bernat (duc de Septimània i Comte de Barcelona, entre altres títols nobiliaris) va ser un noble influent a la seva època dins la cort de l'emperador Lluís el Pietós (fill de Carlemany). Bernat hi va tindre un paper tan destacat que, fins i tot, va ser acusat de traïció al mateix emperador en suposar-lo amant de l'emperadriu Judit de Baviera (dona bellíssima, de la qual estava molt enamorat l'emperador) amb la qual hauria tingut un fill, Carles. Sotmés al "judici de Déu", n'eixirà exculpat. Tots dos, Bernat, comte de Barcelona, i el seu fill Guillem, moriran decapitats. El primer, per ordre del mateix Carles i el segon per una traïció d'alguns gots residents a Barcelona.
Però tornem a Duoda. Aquesta dona excepcional havia estat educada a la cort Carolíngia i dominava el llatí, el grec, sabia hebreu i una mica d'àrab, a més, és clar, d'algun dialecte alemany. Sembla que va destacar en l'art de la il·luminació de pergamins i en l'escriptura. Va ser una consellera fidel i enamoradíssima del seu marit. D'ella es conserva un fantàstic manual escrit en llatí per tal de guiar pel camí recte de la fidelitat, l'educació, la mesura i la fe el seu fill Guillem i, posteriorment, Bernat i l'altra filla.
El seu manual per a l'educació del seu fill Guillem és un llibre on una mare dóna consells per a la vida al seu fill. El primer llibre d'aquestes característiques en molts segles, i un llibre molt del seu moment. Molt cristià, molt medieval, però amb l'objectiu clar i evident de fer del seu fill Guillem un home de profit.


FAPAC. Tots els drets reservats