FAPAC

Bosch i Gimpere, Pere

Pere Bosch i Gimpera (Barcelona 1891 - Mèxic 1974) Prehistoriador i arqueòleg. Professor dels  Estudis Universitaris Catalans des del 1915, obtingué la càtedra  d'història antiga i medieval de la facultat de lletres de Barcelona  (1916), on creà un dels primers seminaris d'investigació de prehistòria i d'història antiga.  Fou un dels creadors de l'Associació Catalana d'Antropologia, Etnografia i Prehistòria  (1923).

El 1929 organitzà a Barcelona el Congrés Internacional d'Arqueologia, i el 1935 la Conferència Internacional de Prehistòria de la Mediterrània. Fou nomenat primer rector de la Universitat Autònoma (1933-39). 

Membre d'Acció Catalana i conseller de justícia del govern de la Generalitat de Catalunya (1937-39), s'exilià a la fi de la guerra civil, de primer a la Gran Bretanya, on professà a la universitat d'Oxford, i
després a Amèrica (Panamà, Colòmbia), fins que el 1941 s'establí a Mèxic, on fou professor a la Universitat Nacional Autónoma i a l'Escuela Nacional de Antropología.

La Fundació Bosch i Gimpera pren el seu nom  com a homenatge a la seva personalitat, la qual  en un breu període va millorar substancialment la qualitat de l'ensenyament i la investigació de la Universitat de Barcelona i la seva inserció en el context social


FAPAC. Tots els drets reservats