FAPAC


Benvinguts a la AMPApèdia, l'enciclopèdia lliure de la FaPaC


Aquest és un projecte col·lectiu destinat a construir una base de coneixement útil per al moviment associatiu dels pares i mares dels alumnes. Esperem que us sigui útil per a les vostres consultes i, si pot ser, esperem que hi afegiu també les vostres aportacions.

Per crear nou contingut heu de registrar-vos a la web, i després aneu aquí.

Per a qualsevol dubte consulteu l'ajuda.

Animeu-vos a crear un article sobre la història de la vostra AMPA o el vostre centre educatiu. També podeu fer un article sobre algun coneixement que teniu.


Nota: La FaPaC no se'n fa responsable de la veracitat dels continguts dels articles creats. Si trobeu alguna cosa incorrecta o difamatòria, sisplau fes-nos-ho saber per rectificar-ho.


 

Categories

Pàgina Aleatòria

Halloween

El mot Halloween fa referència a la festivitat tradicional heretada de les celebracions d'origen celta, que tan ràpidament s'han estès per tot el món i, en especial, pels països hispanoparlants.

Biografia Aleatòria

Bosch i Gimpere, Pere

Pere Bosch i Gimpera (Barcelona 1891 - Mèxic 1974) Prehistoriador i arqueòleg. Professor dels  Estudis Universitaris Catalans des del 1915, obtingué la càtedra  d'història antiga i medieval de la facultat de lletres de Barcelona  (1916), on creà un dels primers seminaris d'investigació de prehistòria i d'història antiga.  Fou un dels creadors de l'Associació Catalana d'Antropologia, Etnografia i Prehistòria  (1923).

El 1929 organitzà a Barcelona el Congrés Internacional d'Arqueologia, i el 1935 la Conferència Internacional de Prehistòria de la Mediterrània. Fou nomenat primer rector de la Universitat Autònoma (1933-39). 

Història Aleatòria


CEIP Montjuic (Girona)

 

Foto escola 1

L'escola va ser inaugurada el diumenge dia 3 de setembre de 1933 pel President de la Generalitat Francesc Macià i Llussà. A l'acte també hi van assistir el Governador de Catalunya, senyor Selves; el sots-secretari del Ministeri d'Instrucció Pública, senyor Jaume Pi i Sunyer, i altres personalitats.

El nom que va rebre l'escola en els seus inicis va ser el d'Ignasi Iglésias (1871-1928), recordant la figura del destacat escriptor de la Renaixença Catalana.

Les gestions per a la creació d'aquest centre escolar ja havien començat uns anys abans quan es va detectar que al barri de Pedret, eminentment obrer, feia falta la construcció d'una escola. D'aquesta manera, els nens i nenes d'aquest barri no haurien d'anar al "Grupo Escolar" (actualment CEIP Joan Bruguera), evitant els problemes de massificació, de llunyania i dels perills del trànsit en fer tan llargs desplaçaments.

Foto escola 2

D'aquesta manera, el 26 de juliol de 1930 ja es van iniciar les gestions per a l'adquisició dels terrenys i per a la realització de l'escola. El 14 de novembre del mateix any, la proposta va ser acceptada per l'Ajuntament de Girona.


Programa Fires Girona
Programa de Fires de l'any 1932.

Es va encarregar l'obra a l'Arquitecte Municipal de Girona, senyor Ricard Giralt i Casadesús, que al 1932 va presentar el projecte. Aquest projecte responia a la idea d'abandonar tot element decoratiu, reduint les façanes a la seva màxima simplicitat. Va estar pensat per a una capacitat inicial de 150 nens i 150 nenes.

Cara bitlletDors bitllet
Cara i dors d'un bitllet de curs local on hi figura un dibuix de l'escola.

De seguida es va veure que, paral.lelament, feia falta construir també una cantina perquè ens nens i nenes es poguessin quedar a dinar i, així, no haver de voltar tant pels carrers.

Foto escola 3

El pressupost inicial es va xifrar en 106.000 pessetes. L'Estat va concedir una subvenció de 60.000 pessetes per l'escola i de 10.000 pessetes per la cantina. El cost final va ser força més elevat del que estava pressupostat. En total la construcció de l'escola, calefacció inclosa, va costar 198.030 pessetes. Hi cal afegir, a més, 12.000 pessetes en concepte de mobiliari i 39.000 pessetes per la cantina.


Al llarg del temps, l'edifici escolar ha sofert diverses ampliacions i modificacions per anar adaptant les dependències a les necessitats escolars dels diferents moments. Al 1973, per exemple, es va construir el pati per sobre la carretera que puja a la muntanya.

Actualment el nom del centre escolar és el de CEIP Montjuïc, donat que el nom geogràfic de la localització de l'edifici va prevaler per sobre del nom inicial.


FAPAC. Tots els drets reservats