FAPAC

La FaPaC reclama mesures a les escoles davant la calor excessiva

La FaPaC reclama que els barracons disposin de totes les mesures necessàries per fer front a l'excés de calor. La federació reclama més inversió perquè tots els centres escolars compleixin amb els requisits mínims per pode fer classe amb normalitat. 
 
 
COMUNICAT DE PREMSA
 
La FaPaC reclama que els barracons disposin de totes les mesures necessàries per fer front a l'excés de calor
 
  • Les associacions de mares i pares estan assumint despeses que no els pertoca derivades de la manca de manteniment i de les deficiències estructurals d'alguns centres escolars.
  • La federació reclama al Departament d'Ensenyament més inversió perquè tots els centres educatius, inclòs els mòduls prefabricats, compleixin els requisits mínims per ser confortables i poder fer classe amb tota normalitat. 
 
 
Barcelona, 3 de juliol de 2017
 
La FaPaC, com a representant de més de 2.200 AMPA de Catalunya, vol recordar que un cop finalitzat el curs escolar, els efectes de la calor excessiva a les aules, com les viscudes els darrers dies, poden continuar atès que les llars d'infants s'allarguen durant unes setmanes i molts centres educatius que no estan condicionats inicien ara l'organització de casals d'estiu, tant dintre dels edificis com als patis i a altres espais. 
 
Davant de les temperatures registrades de fins a 34ºC dins les aules, moltes AMPA i famílies de diferents territoris han traslladat la seva preocupació a la federació que ha pogut comptabilitzar diverses problemàtiques com infants marejats, vòmits, baixades de tensió, deshidratació, manca de concentració, etc. En alguns casos les mateixes escoles han denunciat la situació als seus ajuntaments i als Serveis Territorials d'Ensenyament.
 
Tanmateix, les AMPA han confirmat que aquests elevades temperatures a les escoles no és un fenomen nou, sinó que es repeteix tant al final com a l'inici de curs. Aquestes condicions ambientals cada vegada estan més normalitzades en aquesta època i, fins i tot, poden aparèixer durant el mes de maig, setembre i octubre. Tanmateix, sembla que des de les administracions no hi hagi voluntat per resoldre aquestes situacions.
 
La FaPaC apel·la a la responsabilitat d'Ensenyament perquè engegi un pla d'actuació i les mesures necessàries per garantir que les classes es poden fer amb tota normalitat a tots els centres educatius quan les temperatures superen els 27 graus, que és quan la llei impedeix fer classe. Aquestes mesures han d'anar més enllà d'un correu de lògiques recomanacions enviat als mestres. La federació recorda que el tema és particularment greu en tractar-se d'infants, un col·lectiu especialment vulnerable que pot patir problemes de salut.  
 
Aquestes mesures passen per:
 
  • Exigir una inversió suficient perquè els edificis escolars estiguin condicionats i compleixin els requisits mínims de confortabilitat perquè docents i alumnes puguin desenvolupar la seva activitat. 
  • Reclamar que tots els barracons i mòduls prefabricats estiguin climatitzats, tal com ho estan altres edificis utilitzats per infants i adolescents com poden ser les biblioteques o les àrees de pediatria.
  • Exigir un correcte manteniment dels actuals edificis, també amb criteris d'eficiència energètica. La manca de manteniment o les deficiències estructurals dels edificis és un problema afegit que, en alguns centres, les AMPA estan pal·liant, per exemple, assumint el cost de la dotació de ventiladors, equips de refrigeració i vinils per a finestres, quan aquestes despeses derivades de les mancances als edificis no pertoquen a les famílies. 
  • Vetllar perquè als patis i espais exteriors de l'escola, en tant que també són instal.lacions, contemplin zones d'ombra, umbracles i vegetació. 

 

 

Més imatges


FAPAC. Tots els drets reservats