FAPAC

Les AMPA del Maresme-Vallès Oriental reclamen reduir la ràtio

Les AMPA del Maresme i el Vallès Oriental reclamen reduir la ràtio a 20 alumnes per assegurar l'èxit educatiu. Aquesta és una de les demandes sorgides en la primera Assemblea Territorial celebrada el 15 d'octubre a Mollet del Vallès.
 
COMUNICAT DE PREMSA
 
En el marc de la primera Assemblea Territorial,
 
Les AMPA del Maresme i el Vallès Oriental reclamen reduir la ràtio a 20 alumnes per assegurar l'èxit educatiu.
 
La ràtio de 27 alumnes dificulta que el professorat pugui aplicar línies pedagògiques innovadores a les escoles
 • En Assemblea Territorial, celebrada dissabte passat a Mollet del Vallès, s'ha elegit la nova junta territorial de la FaPaC encapçalada per Mario Parra, de l'escola Soler de Vilardell (Sant Celoni), com a president.
 • Les AMPA federades a la FaPaC van aprovar les seves línies de treball que inclouen acabar amb els barracots, reclamar la gratuïtat i universalitat del menjador escolar i demanar més recursos per a l'atenció de l'alumnat amb necessitats educatives especials.
 
Barcelona, 19 d'octubre de 2016
 
Les AMPA del Maresme i el Vallès Oriental van celebrar, dissabte 15 d'octubre a Mollet del Vallès, la primera Assemblea Territorial de la FaPaC durant la qual les famílies van compartir les inquietuds que viuen als seus centres educatius i van posar a debat alguns dels temes prioritaris en matèria educativa. Hi van assistir 27 AMPA de les dues comarques. 
 
Aquesta va ser la primera assemblea conjunta d'ambdues comarques -que apleguen unes 260 AMPA federades a la FaPaC- una trobada que respon a la nova divisió territorial de la FaPaC, impulsada per facilitar el treball entre les AMPA d'una mateixa àrea geogràfica i potenciar la seva incidència en les polítiques. D'ara endavant la FaPaC passarà de 5 a 10 juntes territorials a Catalunya. 
 
En aquest marc, es va formar i escollir la nova junta territorial del Maresme-Vallès Oriental encapçalada per Mario Parra (escola Soler de Vilardell, Sant Celoni) com a president. 
 
La trobada va servir per aprovar un full de ruta amb les línies de treball a seguir al Maresme i el Vallès Oriental en els propers mesos. La planificació educativa i el mapa escolar encapçalen les demandes. Les AMPA van coincidir a reclamar una reducció de ràtio fins a 20 alumnes per aula com a mesura efectiva per garantir la qualitat en l'educació i una correcta atenció de l'alumnat, especialment tenint en compte la diversitat a les aules. Amb aules de 27 alumnes difícilment el professorat podrà aplicar línies pedagògiques innovadores a les nostres escoles. Les AMPA defensen la reducció de ràtios davant de la política de tancaments de grups a centres públics seguida pel Departament d'Ensenyament. 
 
Un exemple d'aquesta política és l'escola Mar Nova de Premià de Mar que continua rebel·lant-se contra el seu tancament, una decisió rebutjada per les famílies del centre i compartida per la FaPaC que demana als Serveis Territorials d'Ensenyament que aturi el seus plans. Mares i pares defensen matenir ràtios reduïdes per atendre millor els nivells de complexitat de les aules als centres educatius del municipi.   
 
El pla d'actuacions inclou altres prioritats com són:
 • Continuar denunciant l'existència de barracots i la manca d'infraestructures dignes que dificulten el bon funcionament de molts centres educatius.
 • Reclamar la gratuïtat i universalitat del servei de menjador escolar, una mesura que evitaria la segregació escolar existent i afavoriria la igualtat d'oportunitats per a tot l'alumnat. Denunciar que les beques menjador no arriben a tots els alumnes davant les necessitats creixents de moltes famílies.
 • Demanar més recursos i suport a les escoles per atendre l'alumnat amb necessitats educatives especials, i garantir la cohesió social. S'ha de treballar perquè l'escola inclusiva sigui una realitat tant a primària com a secundària.
 • Aconseguir que les famílies participin de forma efectiva com a interlocutors del Departament d'Ensenyament per traslladar la veu d'una part clau de la comunitat educativa que ha de ser escoltada i tinguda en compte, i ser presents a les Taules Mixtes. 
Durant la trobada, les famílies assistents van destacar com a principals preocupacions la manca d'inversió a les escoles i instituts, la falta d'innovació accessible per a tothom, i la necessitat d'augmentar el número de professorat i millorar-ne la seva formació per tal d'arribar a la qualitat educativa desitjada per a tots els alumnes. 
 
Fomentar una vertadera escola inclusiva i acabar amb la segregació escolar van ser altres de les inquietuds sorgides. A més, es va subratllar la necessitat d'aprofundir en el treball conjunt entre escoles d'una mateixa zona, famílies i administració, i es va destacar la necessitat d'acabar amb els concerts educatius per disposar d'un únic sistema educatiu públic de qualitat i innovador igual per a tothom. Finalment, les famílies assistents van coincidir en recordar que la participació de les famílies en l'educació és un aspecte clau i cal més promoció de polítiques que faciltin aquesta implicació que sempre no és fàcil. 
 
La nova junta territorial queda composada de la següent manera:
 • Mario Parra i Dolz Sant Celoni - AMPA Soler de Vilardell    
 • Sandra Becerril i Balín Cardedeu - AFA Can Manent    
 • Roser Escrig i Sarreta Sant Celoni - AMPA El Blauet    
 • Elba Ozerans i Arenas Granollers - AMPA Salvador Llobet    
 • Maria Jose Morillas i Martínez Granollers - AMPA Ponent    
 • Òscar Montes I Esteve Granollers - AMPA Pereanton    
 • Isabel Pérez i Pérez Mollet del Valles - AMPA Cal Music    
 • Jordi Lloreda i Cullell Canovelles - AMPA Jacint Verdaguer    
 • Raquel Puig i Alasà Caldes de Montbui - AMPA Comunitat d'Aprenentatge El Calderí    
 • David Diaz Garrido Santa Maria de Palautordera - AMPA Matagalls    
 • Joanna d'Arc Bermúdez i Esquerra Mataró - AMPA Montserrat Solà    
 • Jordi Estarlich i Corominas (absent) Premià de Mar - AMPA Mar Nova    
 • Sílvia Gironès Sant Andreu de Llevaneras - AMPA IES Llavaneres
 

Més imatges


FAPAC. Tots els drets reservats