FAPAC

Més de 300 persones en defensa de l'educació pública

La comunitat educativa vam protestar contra el tancament de grups de P3 i la massificació a secundària en una concentració multitudinària convocada pel MUCE diumenge 28 de febrer a Barcelona. 

 
La concentració convocada pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa va aplegar més de 300 persones a la plaça Sant Jaume de Barcelona per protestar contra el tancament de línies de P3 i denunciar la massificació a les aules de secundària. En un ambient distès i festiu -marcat per la música, els xiulets i la batucada- famílies, profesorat, alumnes, i participants en general van unir la seva veu per defensar una educació pública de qualitat. La FaPaC va convocar les AMPA federades a participar en aquesta acció durant la qual la federació va reclamar novament al Departament d'Ensenyament més diàleg i una escolta activa de les demandes i propostes de les famílies.
 
Representants del MUCE van llegir un manifest davant la Generalitat per exigir al Govern que adopti una sèrie de compromisos com el manteniment de totes les línies de l'escola pública en la preinscripció -cosa que ara no succeeix-, la reducció de ràtios a les aules, un pla calendaritzat urgent de millores dels edificis i equipaments dels centres educatius públics o suprimir els concerts a les escoles d'elit i que segreguen per sexe. En aquest sentit, es va instar a tots els grups parlamentaris a presentar mocions per donar suport a aquestes demandes. D'altra banda, la comunitat educativa va instar Ensenyament a obrir un veritable procés, obert i participatiu per consensuar l’educació que volem.
 
La federació ja va denunciar en roda de premsa (11/02/2016) la pèrdua de 475 grups d'infantil en 3 anys, el 90% a l'escola pública i va alertar del tracte discriminatori que s'atorga als centres públics perquè Ensenyament anuncia tancaments de grups abans de la preinscripció, fet que condiciona l'elecció de les famílies.
 
Exemple ressò mediàtic:
 
MANIFEST  EN  DEFENSA  DE  L’ESCOLA  PÚBLICA
Cap tancament d’aules i reducció de ràtios
 
En els darrers cursos s’han tancat línies i centres d’educació pública a Catalunya alhora que s’han posat en evidència mancances de manteniment i d’adequació d’espais i una falta greu d’inversions per substituir barracons i espais poc dignes per a l’educació pública a l’Europa del segle XXI.
 
Aquestes inversions en centres i equipaments han de ser una prioritat del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, com a administració competent en la matèria, però el pressupost en educació pública a Catalunya es manté retallat en xifres per sota de les de l’any 2010. Uns fets que hem de sumar a un altre de no pas menys importància: el pic demogràfic de moltes poblacions comportarà la necessitat de creació de noves línies a secundària.
 
L’aplicació de mesures restrictives realitzades des del Departament d’Ensenyament, justificades en el marc sociopolític de la crisi, estan contribuint a empitjorar la situació de l’escola pública, ja que la gairebé totalitat d’aquestes mesures afecten els centres públics.
 
Hi ha altres elements essencials lligats a la preservació de la qualitat educativa: el nombre d’alumnes per aula i el desviament d’alumnat a la privada concertada. L’increment de les ràtios als centres (permès per Reial Decret fins a 30 alumnes a primària, per exemple) comporta la massificació de moltes aules, amb conseqüències pedagògiques negatives alhora que dificulta el manteniment de línies. Les decisions del Departament que plantegen reduir grups abans del procés de preinscripció només a l’escola pública comporten desigualtat i manca d’equitat.
 
La defensa de l’educació pública precisa del suport de tota la comunitat educativa, dels moviments socials i dels governs locals i ajuntaments, única combinació que ha aconseguit frenar en algunes poblacions la pèrdua de línies públiques previstes pel Departament.
 
És per tot això que des del MUCE (Marc Unitari de la Comunitat Educativa), demanem al Govern de la Generalitat que adopti els següents compromisos:
 
1.- Manteniment de totes les línies a la preinscripció.
 
2.- Reducció de ràtios per garantir el manteniment de grups i la millora de la qualitat educativa.
 
3.- Pla calendaritzat urgent de millores dels edificis i equipaments dels centres educatius públics.
 
4.- Pla calendaritzat de construcció de centres públics que garanteixi una oferta de places públiques suficient per a tot l’alumnat, amb especial atenció a la formació professional i contínua.
 
5.- Suprimir els concerts a les escoles d’elit i que segreguen per sexe.
 
6.- Instar el Govern de la Generalitat a obrir un veritable procés, obert i participatiu de tota la comunitat educativa per consensuar l’educació que volem.
 
Així mateix emplacem a tots els grups parlamentaris i grups municipals de Catalunya a que presentin mocions en contra del tancament d’aules, per la reducció de ràtios i per les construccions dels centres públics que garanteixin una oferta de places publiques suficient a tots els municipis.
 
PER UNA EDUCACIÓ PÚBLICA, LAICA, DEMOCRÀTICA, INCLUSIVA, COEDUCADORA I EN CATALÀ.
 
 
MUCE: Associació d’Estudiants Progressistes (AEP) – Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC) – Associació de Mestres Rosa Sensat (AMRS) – Catalunya Laïca – Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Educació Secundària (FAPAES) – Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) – Federació d’Educació de CCOO – Federació d’Ensenyament de CGT- Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC) – Federació d’Ensenyament FETE-UGT – Sindicat d’Estudiants (SE) – Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) – USTEC-STEs (IAC)
 

Més imatges


FAPAC. Tots els drets reservats