FAPAC

Campanya #bequesmenjador: presentació dades i propostes

Dilluns 9 de març, FaPaC juntament amb l'escola Fort Pienc de Barcelona vam organitzar una trobada d'AMPA i famílies per presentar la campanya #bequesmenjador. Es van oferir dades que evidencien la insuficiència dels ajuts i es van debatre propostes per fer-hi front.
 
Vam ser 16 mares i pares d'AMPA de les escoles Els Llorers, Concepció, Octavio Paz, Auró, Fort Pienc, entre d'altres, FaPaC i altres organitzacions com Alterbeques de la Fundació Jaume Bofill i ARÇ Cooperativa. Després de la benvinguda es va fer la presentació de la Campanya #bequesmenjador de FaPaC, amb la col∙laboració de l'AMPA Fort Pienc. Tot seguit Àlex Castillo, president de FaPaC, va explicar dades sobre pobresa, pobresa infantil i cobertura de beques de menjador. Aquestes dades són un extracte que hem realitzat a partir de diferents informacions oficials (Indiscat, Departament d'Ensenyament, Consorci d'Educació, Informe sobre malnutrició de 2013 del Síndic de Greuges) i d'organitzacions com la Creu Roja, Càritas, Fedaia, Unicef o FUNCAS.
 
Amb la presentació de les dades i les explicacions de diferents testimonis particulars ha quedat ben palès la manca de beques menjador i altres ajuts davant l'increment de la pobresa infantil dels darrers anys. Aquesta mancança és deguda, entre altres causes, a:
  • a) l'índex de referència per sol∙licitar les beques és molt baix (l'IRSC creat per la Generalitat)
  • b) la gran majoria d'ajuts són només del 50% de l'àpat
  • c) la desaparició dels menjadors a centres de secundària amb compactació horària
  • d) molts col∙lectius no arriben ni a fer la sol∙licitud per diferents raons
  • e) no es pot demanar beques a mig curs encara que siguin necessàries en aquell moment
L'augment de 2.000 beques menjador aquest curs -passant de les 67.364 del curs passat a les 69.000- no amaga que a principis del curs passat se n'havien promés 74.000. De totes maneres, aquestes xifres estan molt per sota de les necessàries per cobrir l'augment de la pobresa infantil. Igualment, iniciatives de diferents entitats i ajuntaments per donar més ajuts per lluitar contra la malnutrició infantil, com el Fons Extraordinari d'Ajuts d'Emergència Social, amb 100 euros al mes per famílies amb necessitats de l'Ajuntament de Barcelona, no pot arribar a compensar les retallades del Departament d'Ensenyament i cobrir les necessitats reals del Sistema Educatiu i dels Serveis Socials catalans.
 
Durant el debat que es va fer després de l'exposició de dades es va comentar la necessitat d'impulsar la campanya per més beques menjador i contra la pobresa amb diferents iniciatives:
  • reclamar el canvi de criteris per obtenir beques de menjador utilitzant l'índex de pobresa europeu AROPE, implicar més entitats en la defensa de l'increment de beques de menjador
  • crear un fons econòmic tot denunciant la renúncia que fa l'administració de les seves responsabilitats
  • demanar la detecció de necessitats per part del professorat
  • promoure la solidaritat en els centres d'educació
  • buscar dos o tres objectius concrets i demanar la posició dels partits polítics durant les properes campanyes electorals, entre d'altres.
La trobada d'AMPA i FaPaC ha servit per presentar la campanya #bequesmenjador, informar de les dades obtingudes i debatre propostes per afrontar aquesta situació. La presentació de les dades deixen ben clar la realitat de l'augment de la pobresa infantil i la manca de beques menjador i d'altres ajuts per fer­-hi front.
 
Seguiu-nos:
 
 
- Twitter: @bequesmenjador
 

Més imatges


FAPAC. Tots els drets reservats